Trap niet in de val van telefonische domeinnaamverkoop

Het is een verkooptruc die al een aantal jaren meegaat, maar de laatste tijd lijkt het weer wat vaker raak te zijn. In het afgelopen jaar kregen we regelmatig ongeruste klanten aan de lijn die aangeven gebeld te zijn door een bedrijf wat zich bezighoudt met de controle op dubbele domeinnamen.

De persoon aan de andere kant van de lijn vertelt dat er een bedrijf is dat dezelfde domeinnaam wil registreren, alleen dan met een andere extensie. Bijvoorbeeld jouwdomein.info, of een andere extensie die je nog niet hebt vastgelegd.

‘Gelukkig’ wordt er ook direct een oplossing geboden, als domeinnaamhouder heb je namelijk zogenaamd het eerste recht om ook de andere extensies te registreren. Een mondeling akkoord is al voldoende om de extensie vast te leggen. Deze extensie dient dan wel direct voor 5 tot 10 jaar vastgelegd te worden en uiteraard dient er vooraf betaald te worden. En in de meeste gevallen wordt er dan ook nog een extreem hoge prijs gevraagd voor deze registratie, exclusief BTW..

Beslis snel, voordat het te laat is!

De verkoper geeft je het gevoel dat je snel moet beslissen en dat het zeer nadelig voor jou is dat iemand anders deze domeinnaam gaat vastleggen. Je wordt onder druk gezet om snel te handelen, waardoor je eerder geneigd bent om in te stemmen met het voorstel.

In werkelijkheid is er helemaal geen “andere commerciële partij” die de genoemde domeinnaam wil registreren. Je wordt dus verleid om in een opwelling iets te kopen wat je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Daar zit je vervolgens jaren aan vast tegen een veel te hoog tarief.

Klinkt dit bekend?

Klinkt bovenstaand scenario je bekend in de oren? Hopelijk ben je er niet ingetrapt en heb je het gesprek afgekapt. Er bestaan namelijk helemaal geen bedrijven die zich bezighouden met de controle op dubbele domeinnamen.

In principe heeft iedereen de mogelijkheid om een domeinnaam te registreren met een andere extensie. Is dit erg? Nee, als jouw bedrijf bijvoorbeeld geen internationale ambities heeft zit er niet direct een meerwaarde in de registratie van een .com, .net of .eu extensie.

Wat nog wel eens handig kan zijn is het vastleggen van een domeinnaam die lijkt op jouw domeinnaam. Zo zou je bijvoorbeeld naast www.bedrijfsnaamsector.nl ook www.bedrijfsnaam-sector.nl vast kunnen leggen.

Twijfel je? Neem contact met ons op

Twijfel je als je iemand aan de lijn krijgt die je een extensie wil verkopen? Neem dan even contact op, we adviseren je graag. Ook kun je altijd even de website van Kassa of Radar doorzoeken of er klachten bekend zijn over het bedrijf wat je aan de lijn hebt gehad.

Het kan zijn dat je naar aanleiding van zo’n telefoontje denkt: “Goh, best een goed idee om mijn domeinnaam ook met andere extensies vast te leggen”. Ga dan even naar de domeinnaampagina, hier kan je onze schappelijke tarieven terugvinden en direct je gewenste domeinnaam aanvragen (met een normale opzegtermijn).