De gevolgen van Google’s Mobile First Index

Er zit een grote verandering aan te komen in de manier waarop Google websites indexeert. In het najaar van 2020 maakte de zoekmachine-gigant namelijk bekend dat ze vanaf maart van dit jaar gaat starten met Mobile First Index.

Dat een responsive website, waarin de content goed te bekijken is op elk device, belangrijk is voor je indexatie in Google hebben we je al eerder verteld. Het is op dit moment namelijk ook al zo dat responsive websites hoger scoren dan websites die alleen geschikt zijn gemaakt voor desktops. Met Mobile First Index gaat Google nog een stukje verder.

In het kort komt het hierop neer: alleen de content die zichtbaar is op de mobiele versie van de website zal geïndexeerd worden door Google.

Check of je website geschikt is voor mobiele apparaten

Wil je checken of je website überhaupt geschikt is voor mobiele apparaten, kijk dan even op: https://search.google.com/test/mobile-friendly

Is je website al responsive ontwikkeld en dus geschikt voor mobiele apparaten? Mooi! Google blij, maar misschien nog wel belangrijker; de bezoekers van je website zullen je dankbaar zijn ;). Wel is er ook hier een punt van aandacht.

Laat geen relevante content weg op de mobiele versie van je website

Als er bij de ontwikkeling van je responsive website gekozen is om bepaalde content weg te laten op de smartphone, dan zal deze content vanaf maart ook niet meer geïndexeerd worden. Het is dus belangrijk dat alle relevante informatie die een plek heeft op de desktopversie van je website ook een plek krijgt op de mobiele variant.

Problemen verwacht bij mobiele versies die draaien op een subdomein

Heb je een mobiele versie van je website draaien op een m. subdomein? Ook dat is met deze Mobile First Index niet meer aan te raden. Google geeft aan dat de indexatie van dit subdomein weliswaar goed kán gaan, maar dat het ook maar zo kan gebeuren dat de desktop versie hierdoor niet meer geïndexeerd wordt. Beetje buggy dus en dan is het verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen. Dat betekent afscheid nemen van de mobiele versie op een subdomein en de desktop versie doorontwikkelen zodat deze responsive is.

Hulp nodig? Neem vrijblijvend contact op

We zijn ons ervan bewust dat bovenstaande best een technisch verhaal is. Heb je er vragen over of wil je dat we even met je meekijken naar de staat van je huidige website? Neem contact met ons op, we adviseren je graag!