Waarom het belangrijk is je WordPress website regelmatig bij te werken

Afgelopen weekend was het weer raak: een lek in een WordPress plug-in zorgde ervoor dat hackers in grote getale WordPress websites probeerden binnen te komen. Iets wat vaker gebeurt wanneer er een kwetsbaarheid wordt ontdekt; in de afgelopen jaren heb je vast wel eens een bericht voorbij zien komen over een aanval op WordPress websites.

WordPress is het meest gebruikte content-managementsysteem ter wereld en wordt gebruikt op zo’n 75 miljoen websites. Omdat niet elke website even actief bijgewerkt wordt is het een geliefd doelwit voor hackers. Als je bij één slecht beveiligde website binnen bent gekomen is de kans namelijk groot dat het bij de volgende ook lukt.

Betekent dit dat je dan maar geen gebruik moet maken van WordPress als content-managementsysteem (CMS) voor je website? Nee, dat zeker niet! Wel is het, zoals altijd, verstandig om te kiezen voor kwaliteit.

Hoe werkt WordPress eigenlijk?

Het is misschien goed om uit te leggen hoe de ontwikkeling van een website met behulp van WordPress in zijn werk gaat.

WordPress is een CMS met de noodzakelijke basisfunctionaliteit. Daar bovenop dient altijd een thema geïnstalleerd te zijn. Dit thema bepaalt hoe de website eruit ziet en kan ook bepaalde extra functionaliteit bevatten. WordPress levert overigens een standaard thema bij de installatie van het CMS.

Met behulp van plug-ins kan er vervolgens nog specifieke functionaliteit toegevoegd worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan een contactformulier, een webshop of een cookie-melding.

Je kunt met WordPress een complete website in elkaar zetten door alleen gebruik te maken van standaard thema’s en plug-ins. Je hebt dan geen technische kennis nodig maar maakt gebruik van kant-en-klare oplossingen die door anderen zijn ontwikkeld.

Besteed het WordPress onderhoud uit

Laat je een website door ons ontwikkelen, dan kan je ervan uitgaan dat we een maatwerk-thema ontwikkelen en alleen plug-ins installeren die betrouwbaar en kwalitatief hoogwaardig zijn en een grote meerwaarde hebben ten opzichte van maatwerk; een afweging die we bij elke gewenste functionaliteit maken.

Toch kunnen ook deze betrouwbare plug-ins, of zelfs het WordPress-systeem zelf, op enig moment een update draaien waar een beveiligingslek in blijkt te zitten. Daarom is het handig om gebruik te maken van ons onderhoudsabonnement voor WordPress websites.

Dan ben je verzekerd van een regelmatige check op updates én draaien we preventief updates als blijkt dat één van de geïnstalleerde plug-ins een bedreiging vormt voor de beveiliging van je website.

Zo kan jij je gewoon focussen op het werk wat je leuk vind en hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid van je website!

Meer weten over onze WordPress onderhoudsabonnementen?

Wil je meer weten over de verschillende abonnementen en advies welke het beste geschikt is voor jouw website? Neem contact op, we helpen je graag!