Dag Flash!

Flash (nee, niet Barry Allen): ooit gestart als FutureSplash, lange tijd het beste paard in de Macromedia stal en tegenwoordig onderdeel van het Adobe Creative Suite pakket, is een programma waarmee bijvoorbeeld animaties, video’s en webapplicaties gemaakt kunnen worden (die irritante Facebook-spelletjes waar je tante je voor blijft uitnodigen? Dat dus).

Flash voor websites

Er was een tijd waarin Flash populair werd als programma om websites mee te bouwen. Fancy effectjes, bewegende elementen, embedded video en animaties waren destijds niet of nauwelijks te ontwikkelen met html, css en javascript.
Maar het bouwen van een complete website in Flash heeft ook nadelen:

  • Een Flash-website is niet eenvoudig aan te passen. Wil je een gedeelte in je website veranderen dan heb je het bronbestand nodig
  • Flash-websites zijn niet zoekmachinevriendelijk. Google kan een Flash-bestand niet goed uitlezen.
  • Flash-websites beperken de functionaliteit van de browser. Vaak werkt de terug-knop, de meest gebruikte knop in de browser, bijvoorbeeld niet.
  • Flash-websites beperken de toegankelijkheid van een website. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om teksten te vergroten of te laten voorlezen.
  • Apple ondersteund Flash niet. Op een iMac of een MacBook kan je wel een Flash Player installeren, maar op iPhones en iPads in principe niet.

De noodzaak van Flash

Wat trending is in webdesign, is de afgelopen 20 jaar behoorlijk veranderd. In 1999 hadden we nog tijd voor een intro-scherm en waren tierelantijntjes, tellers en dansende bananen het summum van een gave website. Tegenwoordig begrijpen we dat teveel animatie vooral storend werkt. We vinden een snelle, zoekmachinevriendelijke, toegankelijke website veel belangrijker. De nadelen van Flash wegen dus niet meer op tegen de voordelen.

De ontwikkeling van html, css en javascript heeft ook niet stilgestaan, tegenwoordig is er op het gebied van effecten en animatie eigenlijk alles mogelijk. Flash is dus niet meer noodzakelijk om bepaalde effecten te kunnen gebruiken.

Veiligheid

Maar de grootste reden om Flash links te laten liggen is de veiligheid.

Om Flash bestanden te kunnen afspelen moet je beschikken over de Flash Player. Dat is op zich geen probleem, deze is inmiddels op 98% van alle computers geïnstalleerd, en sommige browsers hebben zelfs een ingebouwde Flash Player. Ook voor andere vormen van content moet je beschikken over plug-ins: denk aan Quicktime, Silverlight, of een PDF-viewer.

Het nadeel van de Flash Player is dat deze regelmatig ‘lek’ blijkt te zijn. Omdat de Player op zoveel computers geïnstalleerd is, vormt het een interessant doelwit voor internetrovers en -bandieten. Stel je voor dat je virussen en parasieten aan de man kunt brengen via zo’n veel gebruikt stukje software. De Flash Player vormt dus een serieus beveiligingsrisico.

Het omslagpunt

Om die reden zien veel bedrijven Flash liever helemaal verdwijnen. We moeten er gewoon mee ophouden. Zelfs Adobe is er eigenlijk wel klaar mee, zij moeten tenslotte iedere keer het lek dichten. Bovendien biedt html5 inmiddels dezelfde mogelijkheden.

Maar omdat oudere browsers html5 niet (volledig) ondersteunen, is er nog geen massale overstap gedaan, en kunnen we het Flash tijdperk niet zomaar beëindigen. Alle ontwikkelingen op internet worden gestaag ingevoerd. Toffe nieuwe functionaliteiten die in de nieuwste browsers werken kan je toepassen, maar er moet altijd een ‘fall back’ zijn voor bezoekers met oudere browsers, of het gebrek aan deze functionaliteit moet het websitebezoek niet verhinderen. Dan komt het punt waarop te weinig mensen gebruik maken van die ene oude browser, en grote bedrijven beginnen te roepen dat ze ondersteuning voor deze browser beëindigen. Oftewel: “kan je onze website niet goed zien? Eigen schuld, tijd voor een nieuwe browser!”

Google gaf het seintje

Dit omslagpunt lijkt nu voor Flash ook te komen. Google, redelijk groot bedrijf, heeft aangekondigd in het najaar de Flash Player standaard uit te zetten in de Chrome browser. Wanneer een website de content zowel in Flash als in html5 aanlevert, wordt het standaard in html5 geserveerd. Wanneer de content alleen in Flash beschikbaar is krijgt de bezoeker een melding en moet de Flash Player handmatig aangezet worden voor de bezochte site. Zo wordt dus de overstap in gang gezet van Flash naar html5 als de standaard.

Google bemoedigd hiermee enerzijds website-eigenaren om Flash-content te vervangen/te verwijderen, anderzijds browser-leveranciers om meer ondersteuning te bieden voor html5.

Het valt nog niet te zeggen wanneer we het punt bereiken waarop we met z’n allen ritueel de Flash Player de-installeren, maar dat punt zal zeker komen. Wil je niet wachten? Niets houdt je tegen om ‘m nu alvast te verwijderen.

Wat betekent dit voor jou?

Heb je een website die gebruik maakt van Flash? Dan betekent dit dus dat je bezoekers vanaf het najaar een verminderde gebruikerservaring voorgeschoteld krijgen. We adviseren je om Flash-content te verwijderen of te vervangen voor een modernere oplossing.

Wil je weten hoe je de Flash Player kunt verwijderen, weet je niet zeker of jouw website gebruik maakt van Flash, wil je Flash-content laten vervangen of verwijderen? Of heb je gewoon zin in koffie? Neem contact met ons op!