Je website optimaliseren met een snelle TTFB

Wat is Time To First Byte (TTFB)?

Time To First Byte (TTFB) staat voor, de naam zegt het al, de tijd die een browser nodig heeft om de eerste byte data te ontvangen van de webserver. Hoe korter dit duurt, hoe beter. Een lage TTFB draagt dus bij aan een snellere website.

De Time To First Bye wordt opgebouwd met de volgende 3 elementen:

  1. De benodigde tijd om het verzoek vanuit de browser naar de server te versturen
  2. De tijd die de server nodig heeft om het verzoek te verwerken
  3. De tijd die de server nodig heeft om de eerste byte weer terug te sturen naar de browser

Wat gebeurt er precies tijdens de TTFB?

Wanneer je een webpagina opvraagt via je browser, wordt eerst een DNS-verzoek gedaan om er achter te komen welk IP-adres aan het domein gekoppeld is, oftewel welke webserver benaderd moet worden. Vervolgens wordt de betreffende webserver benaderd met de vraag om de inhoud voor de gewenste pagina te presenteren. De webserver gaat aan de slag en voert alle instructies (doorverwijzingen, SSL-encryptie, database-aanvragen en PHP-scripts) die horen bij de opgevraagde pagina uit. Wanneer de instructies uitgevoerd zijn is het resultaat klaar om terug te sturen naar de browser van de gebruiker; te beginnen met de eerste byte.

Vanaf het moment dat het eerste stukje van het antwoord teruggestuurd wordt, oftewel het moment waarop de First Byte geserveerd is, gaat de browser aan de slag met de verdere opbouw van de pagina: de structuur wordt opgezet, afbeeldingen, kleuren, lettertypes en effecten worden ingeladen en de pagina wordt aan de bezoeker gepresenteerd.

De totale snelheid waarmee een webpagina laadt is dus een optelsom van de TTFB en de tijd die de browser nodig heeft om het antwoord van de server te verwerken.

Waarom is een snelle TTFB belangrijk?

Eigenlijk is het heel simpel. Als er minder tijd nodig is om de eerste byte in te laden, is je website sneller zichtbaar voor je bezoeker. Een snelle TTFB is daarom altijd goed!

Maar dat betekent natuurlijk niet dat alle middelen heilig zijn. Een versleutelde verbinding door middel van een SSL-certificaat is bijvoorbeeld een vertragende factor, maar maakt de communicatie met de website wel een stuk veiliger voor de bezoeker.

Een snelle TTFB kan en mag dus niet ten koste gaan van veiligheid, en de investering om de TTFB te versnellen moet opwegen tegen de te verwachten verbetering. Desalniettemin is het belangrijk om rekening te houden met de TTFB en te waken voor onnodige vertragingen.

Hoe snel is een snelle TTFB?

Een lange TTFB is funest voor de gebruikerservaring. Bij een performance audit van web.dev, een Google-platform voor developers, scoor je een onvoldoende wanneer je TTFB meer dan 600 milliseconden is. Voor de meeste websites geldt dat een TTFB tussen de 300ms en 500ms vrij standaard is. Is je TTFB 200ms of sneller dan scoor je wel hele dikke punten!

Zorgt een goede Time To First Byte-score voor een betere SEO-score?

Draagt een goede TTFB-score bij aan je positie binnen Google? Het korte antwoord is; nee, niet als losse rankingfactor. Wel is het zo dat de totale snelheid een rankingfactor is, waar TTFB  natuurlijk onderdeel van uitmaakt.

Hoe zorg je voor een goede TTFB-score?

Om ervoor te zorgen dat de webserver zo snel mogelijk met een antwoord komt zijn een aantal dingen belangrijk:

  1. Kies een betrouwbare DNS-provider die DNS-verzoeken snel kan verwerken
  2. Maak gebruik van een goede en snelle hosting-provider met een optimaal geconfigureerde webserver
  3. Zorg voor slimme PHP-scripts en optimale database-aanvragen zodat de webserver zijn antwoord snel kan opbouwen
  4. Laat de webserver niet onnodig externe bronnen opvragen tijdens het opbouwen van zijn antwoord, maar sla deze gegevens lokaal op

Als beheerder van je website heb je dus weinig invloed op de TTFB, omdat die voornamelijk bepaald wordt door de webserver waar je website op gehost wordt. Wanneer je als beheerder zelf aan je website sleutelt en bijvoorbeeld veel plug-ins installeert kan het wel gebeuren dat je de TTFB negatief beïnvloed, wanneer deze plug-ins van slechte kwaliteit zijn en bijvoorbeeld onnodig veel database-aanvragen doen of inefficiënte PHP-code uitvoeren.

Heb je het idee dat jouw website ook geoptimaliseerd kan worden?

Heb je het idee dat jouw website sneller zou moeten laden? Misschien ligt dit aan de TTFB, maar het kan natuurlijk ook een andere oorzaak hebben. Dit kunnen we voor je in kaart brengen en waar nodig verbeteren. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact op, we helpen je graag!